2013. október 21.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Fontos tudnia, hogy a társaságának komoly problémái merülhetnek fel, ha a jogszabályi rendelkezésekkel ellentétben nem működik a cégnél üzemi megbízott vagy üzemi tanács.

Hány munkavállaló esetén szükséges üzemi megbízott, illetve üzemi tanács?

A hatályos szabályozás szerint ugyanis 15 dolgozó felett üzemi megbízott, 50 dolgozó felett pedig üzemi tanács választása kötelező.

 

Amennyiben üzemi megbízott vagy üzemi tanács nem működik a társaságnál, úgy a társaságot az egyre sűrűbben előforduló munkaügyi ellenőrzéseknél milliós bírsággal sújthatják, és akár ki is zárhatják a közbeszerzési eljárásokból, mivel a munkaügyi kapcsolatai rendezetlennek minősülnek.

 

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemi megbízott kinevezése vagy az üzemi tanács megválasztásának időtartama akár két hónapba is telhet.

 

Az üzemi tanács és az üzemi megbízott feladata

Elsősorban feladatuk a munkaviszonyra vonatkozó szabályok megtartásának figyelemmel kisérése. Feladatkörében jogosult tájékoztatást kérni és tárgyalást kezdeményezni, amelyet a munkáltató nem utasíthat el.

 

A munkáltató félévente tájékoztatja az üzemi tanácsot többek között a gazdasági helyzetét érintő kérdésekről, a munkabérek változásáról, a munkafeltételek jellemzőiről.

 

Az üzemi tanácsot öt évre választják, létszáma a munkavállalók számától függően háromtól tizenhárom főig terjedhet. Üzemi megbízott, illetve az üzemi tanács tagja olyan munkavállaló lehet, aki legalább hat hónapja a munkáltatónál dolgozik.

 

Ha az Ön társaságának több, mint 15 dolgozója van, és nincs üzemi megbízottja, illetve több, mint 50 dolgozója van, és nincs üzemi tanácsa, akkor forduljon bizalommal hozzánk a választási folyamat támogatása kapcsán.

 

Ha Önt most érdekli a munkajoggal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg munkajoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!