2014. április 20.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Újra divatba jött egy régi, „jól bevált” trükk, amivel módszeres csalók próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan védjegy-jogosultaktól. Csak az elmúlt néhány héten öt ügyfelünk jelezte, hogy ilyen levelet kaptak és segítsünk nekik eligazodni. Amennyiben tehát rendelkezik védjeggyel, vagy gondolkodik bejelentésen, akkor mindenképpen olvassa el, hogy mit érdemes tudni az ezekkel kapcsolatos megkeresésekről.

A védjegy világa általában eléggé kívül esik a cégvezetők látókörén, ezért sajnos sok esetben sikerrel járnak azok a trükkös csalók, akik hivatalosnak látszó levéllel, első ránézésre talán elképzelhetőnek tűnő jogcímmel igyekeznek rábírni a cégeket egy jelentősebb összeg elutalására. Ugyan megtévesztő lehet a levél komoly formája, illetve hivatalos szövegezése, a legtöbb esetben azonban egyszerű csalásról (szándékos félrevezetésről) van szó, mivel minden, védjegyekkel kapcsolatos befizetésre az alább két pont igaz.

 

  1. A befizetéseket kizárólag a helyi illetékes hivatal, vagyis Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogosult kezelni, vagyis csak az innen érkező levelek tartalmaznak jogszerű követelést. Fontos kiemelni, hogy ez ugyanúgy igaz a közösségi és a nemzetközi védjegybejelentésekre is, vagyis minden magyar vagy külföldi cég levele biztosan a fenti csalást valósítja meg.
  2. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala minden esetben kizárólag a védjegyjogosult képviselőjének ír levelet, ez tehát igaz a fizetési kötelezettségek megállapítására is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden esetben az ügyet vivő ügyvédi iroda vagy szabadalmi ügyvivő fog értesülni az ügyben történtekről, vagyis a jogosult közvetlenül semmilyen levelet nem kap.

 

Ezzel a trükkös módszerrel időről időre újra találkozunk, és mivel itt egyértelműen csalásról van szó, vagyis a „tévesen” elutalt összeget visszatérítésére gyakorlatilag nincsen esély, ezért felhívjuk a figyelmét, hogy a védjegyekkel kapcsolatos ügyekben semmilyen körülmények között se teljesítsen semmilyen kifizetést sem, ameddig nem konzultált jogi képviselőjével, mert ellenkező esetben százezres nagyságrendű kár is érheti.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!