2014. szeptember 29.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Jótállás, szavatosság

Az alábbi tájékoztatóban szeretnénk megvilágítani, hogy mi is az alapvető különbség a szavatosság, jótállás és garancia fogalmak között. A kérdések kapcsán a jogszabályok alapvetően két kategóriát határoznak meg. Vannak olyan termékek és szolgáltatások, amelyekre kötelező, jogszabályok által előírt jótállást kell biztosítani, és vannak, amelyekre nem.

  1. Kötelező jótállást kell biztosítani sok tartós fogyasztási cikkre, amelyeket a vonatkozó 151/2003 Kormányrendelet kifejezetten nevesít. Ahogy korábbi cikkünk (http://www.madarassy-legal.com/hibas-termek-vasarlasa-eseten-ervenyesitheto-jogok/) is ismertette, a kötelező jótállás alá tartozó termékek listája nemrég bővült. Sok termék tartozik ide, és legtöbbre érvényes az, hogy csak bruttó 10.000,- Ft vételár felett kötelező a jótállás, aminek tartama ezekben az esetekben egy év.

Fontos kiemelni, hogy kötelező jótállást csak az a kereskedő vállal, aki fogyasztóknak (tehát a normál utcai embernek) ad el termékeket. Hasonló szabályok vonatkoznak bizonyos szervizelési szolgáltatásokra is.

  1. Minden egyéb termékre, amelyek nem tartoznak a fenti körbe, a Polgári Törvénykönyv általános szabályai vonatkoznak. Ezekben az esetekben már szavatosságról beszélünk, aminek időtartama 2 év, és árhatárok itt már nincsenek.

A jótállás és a szavatosság közötti alapvető különbség a bizonyítási teherben van, tehát abban, hogy a hibát kinek kell bizonyítania: míg a jótállásnál a fogyasztó egyszerűen csak visszahozza a terméket, ami hibás, és nem kell bizonyítania semmi mást, addig a szavatosságnál már a végfelhasználónak, tehát a vásárlónak kell bizonyítania, hogy valóban fennáll a hiba. A szavatosság esetén – mivel nem jótállásról beszélünk – jótállási jegyet sem kell kiadni.

  1. Az új Polgári Törvénykönyv egy új rendelkezést is behozott: a termékszavatosságot. Ezek szerint a végfelhasználó közvetlenül a gyártóval szemben is érvényesítheti igényeit, és gyártónak minősül a forgalmazó és az importáló A hibát a végfelhasználó a forgalomba hozataltól számítva maximum 2 éven belül jelentheti be, a hiba orvoslására pedig vagy kijavítást, vagy – ha javításra nincs mód – kicserélést lehet alkalmazni.

Fontos, hogy termékszavatosságról csak olyan hibáknál lehet beszélni, amelyeknél a hiba már a forgalomba hozatalkor megvolt (gyári hiba), és a végfelhasználónak kell bizonyítania, hogy a termék már hibás volt.   Végül szeretnénk feloldani egy nagy tévedést: a garancia fogalma jogilag nem létezik. Garancia alatt a köznyelvben a jótállást szokás érten, de természetesen sok itt is a félreértés. Ezért is javasoljuk, hogy ha Önt is összezavarják a fogalomhasználatok, vagy ha érdekli, hogy pontosan hogy tudja igényét érvényesíteni, mit takar a gyári hiba, illetve mi a teendő akkor, ha nem kapott a hiba bejelentéséről jegyzőkönyvet, forduljon bizalommal hozzánk!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!