2014. szeptember 03.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Reklámadó

Az új reklámadó kapcsán ügyvédi irodánk is részt vett azon a szűk körű egyeztetésen, amelyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a vállalkozások gyakorlatias kérdéseit felkarolva kezdeményezett a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Az egyeztetés célja az volt, hogy egyrészt világos válaszokat kaphassunk egyes felmerült értelmezési problémákra, másrészt, hogy eloszlassa a sajtóban számtalan helyen megjelent félrevezető és pontatlan híreszteléseket a reklámadó kapcsán. A tárgyalások alapján irodánk olyan anyagot készített, amely végül a számos sajtóorgánum által is átvett MTI közlemény gerincét képezte.

Az alábbiakban kivonatosan összefoglaljuk ügyfeleink számára a legfontosabb gyakorlati válaszokat a felmerült legjelentősebb kérdésekre:

1. Semmilyen reklámadóra vonatkozó kimutatást, vagy bevallást sem kell készítenie azoknak, akiknek reklámbevétele nem éri el az 500 millió forintot, illetve maguk nem reklám megrendelők valamely hónapban 2,5 millió forintot meghaladó összegben.

2. A vállalkozásoknak lehetőségük van arra, hogy a reklám-közzétételre vonatkozó szerződésben, vagy számlán rögzítsék (nyilatkozzanak), hogy a reklámadó-kötelezettséget előírásszerűen teljesítik, vagy arra egyáltalán nem kötelezettek.

3. Nem minősül saját reklámnak, vagyis nem adóköteles, amennyiben egy vállalkozás a köznapi életben szokásos módon használja nevét, védjegyét, vagy egyéb megjelölését (így különösen a névjegyen, a levélpapíron, a borítékon, a munkaruhán, a tevékenység végzésének helyéül szolgáló ingatlanon, a saját gépjárművön legfeljebb a cégnév, céglogó, elérhetőség szerepel), de az ezt meghaladó népszerűsítés önköltsége már a fenti összegekbe beszámít.

Reményeink szerint a fentiekkel több olyan kételyt, félreértést eloszlattunk, amelyek számtalan alkalommal megjelentek az online, de még a nyomtatott sajtóban is.

Amennyiben további kérdése, észrevétele, megjegyzése merülne fel, természetesen irodánk a továbbiakban is készséggel áll rendelkezésre.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!