2015. november 25.
Szerző: Ügyvédi Iroda

 

Találós kérdés: az új Ptk. egyik legvitatottabb jogintézménye. A magyar jogtól idegen. A szabályozása pontatlan. Vállalkozók és könyvelők tömegét állítja kihívások elé. Mi ez? A behajtási költségátalány! Hallott már róla, de nem tudja mit jelent és pontosan mikor kell alkalmazni? Akkor olvassa el cikkünket!

Meglepőnek tűnhet, de a behajtási behajtási költségátalányköltségátalány nem annyira újkeletű jogintézmény a magyar jogban. Egy uniós irányelv átültetése miatt a 2013. július 1-jét követően megkötött szerződések esetében már alkalmazni kell. Mindezek ellenére tapasztalataink szerint még mindig sok olyan hitelező van, aki nem tudja, hogy késedelmes fizetés esetén ez jár neki, és bizony az adósok is hajlamosak elfelejtkezni erről a fizetési kötelezettségükről.

 Mi is a behajtási költségátalány?

A behajtási költségátalány egy jogszabályban meghatározott mértékű átalánykártérítés, amelyet a késve fizetett számlák után kell megfizetnie az adósnak a hitelező részére, a hitelező behajtással kapcsolatos költségeinek a fedezésére.

Mekkora a behajtási költségátalány mértéke?

A behajtási költségátalány összege a hatályos jogszabályok szerint 40 euró. A jogszabályi 40 euró a kötelező legalacsonyabb összeg, ennél csak több lehet. A jogszabály értelmében ugyanis, ha a szerződésükben a felek úgy rendelkeznének, hogy nem számítható fel ilyen költség (vagy csak a jogszabályban meghatározott, 40 euró összegnél kevesebb), akkor ez a rendelkezés érvénytelen volna.

Kinek kell ezt az összeget megfizetnie?

A behajtási költségátalányt a vállalkozók egymás közti szerződéseire kell alkalmazni. Tehát magánszemélyektől nem lehet követelni, de a cégektől és egyéni vállalkozóktól igen. Erről a szerződésben nem kell külön rendelkezni, mivel ez az összeg a hitelezőt a törvény erejénél fogva megilleti.

Mikor kell megfizetni a behajtási költségátalányt?

A behajtási költségátalányt nem csak akkor kell kifizetni, ha a hitelező kéri, hanem minden esetben automatikusan számolni kell vele. Ennek megfizetése kötelező. Ha egy vállalkozás késedelembe esik, akkor a késedelmes összeg mértékétől és a késedelem időtartamától függetlenül, automatikusan fizetnie kell a 40 eurós összeget, amelyet ha nem fizet ki, akkor azt a könyvelésébe haladéktalanul tartozásként fel kell tüntetnie.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitelezőknek sem kell külön követelniük a behajtási költségátalány összegét, hanem az automatikusan jár nekik.

Tehát ha a számla lejárt, akkor akár 1 forintos tartozás 1 napos késése esetén is ki kell fizetni a 40 eurót (azaz az annak megfelelő forint összeget), amely úgy jár a hitelezőnek, hogy nem kell megindokolnia (vagy igazolnia) miért követeli azt.

Ha kifizetem a költségátalányt, akkor nem kell késedelmi kamatot fizetnem?

A behajtási költségátalány nem váltja ki a fizetendő késedelmi kamatokat, azokat ettől függetlenül meg kell fizetni a számlafizetéssel késedelembe esett vállalkozónak. Sőt, ha a behajtással járó költségek meghaladják a 40 euró összeget, akkor a hitelező jogosult az egyéb behajtási költségek megfizetését is követelni, a költségátalányon felül. Viszont az igazolt behajtási költségekből már levonásra kerül a megfizetett 40 euró.

Le lehet-e mondani a behajtási költségátalányról?

A hitelező, ha úgy dönt (mert például nem szeretne ezzel vesződni, vagy az akár egy nap késés miatt felvállalni a megbízójával a kapcsolat megromlását), hogy nem kívánja érvényesíteni ezt az összeget, akkor erről kizárólag a számla teljesítésének határidejét (azaz a követelése esedékessé válását követően) megtett nyilatkozatában tud lemondani. Ezt nem váltja ki az, ha pl. a felek ráírják a számlára, hogy „az esetlegesen járó behajtási költségátalány megfizetésétől eltekintek”, mivel ez a nyilatkozat érvénytelen lesz. A behajtási költségátalányról lemondó nyilatkozatot kizárólag a lejáratot követően lehet érvényesen megtenni. A lemondó nyilatkozatot könyvelési okokból célszerű írásban megtenni.

Jogszabályváltozás a láthatáron

Mivel a behajtási költségátalányt annak kötelező jellege, valamint az azzal kapcsolatos számviteli kötelezettségek és felesleges adminisztrációs terhek miatt a bevezetése óta egyre több támadás éri, várható, hogy hamarosan az országgyűlés az ezzel kapcsolatos szabályokat módosítani fogja, amelyről természetesen mi is be fogunk számolni.

Ha Önnek is tartozik valamelyik megbízója, netán Ön tartozik valamelyik beszállítójának, akkor forduljon hozzánk bizalommal, ügyvédi irodánk örömmel válaszol nemcsak a behajtási költségátalánnyal kapcsolatos kérdéseire, de komplex megoldást tudunk nyújtani valamennyi követelésbehajtással, vagy tartozás átütemezéssel kapcsolatos problémájára is.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!