2020. április 16.
Szerző: dr. Hári Márton

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben számos olyan kormányzati döntés született, mely a munkaviszonyokra, adózásra is hatással volt. Nincs ez másképp a bérleti szerződésekkel sem. De vajon igaz-e az, hogy a különleges jogrend ideje alatt nem kötelező bérleti díjat fizetni? Jelen cikkünkben ezt járjuk körbe.

 

A bérleti szerződés felmondási tilalma

Nem árulunk nagy zsákbamacskát azzal, ha kijelentjük, hogy a Kormány nem mentett fel senkit a bérleti díj fizetési kötelezettsége alól, így ha bármilyen bérleménnyel rendelkezünk, és jogszerűen kívánunk eljárni, úgy a bérleti szerződés szerinti bérleti díjat továbbra is meg kell fizetnünk a bérbeadó részére. Tény azonban, hogy a 47/2020. (III.18.) Korm. rendelet felmondási tilalmat léptetett életbe a járványhelyzettel leginkább és legsúlyosabban érintett ágazatok esetében, azaz a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében kötött, nem lakáscélra (így például üzlethelyiség, iroda) szolgáló bérleti szerződésekre 2020. június 30. napjáig. Értelmezésünk szerint ez egy igen szigorú rendelkezés, hiszen egyik fél sem mondhatja fel a bérleti szerződést, így hiába kerül a bérlő rossz anyagi helyzetbe, a szerződését nem fogja tudni érvényesen felmondani. Ez természetesen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a felek közös akarattal, megegyezés útján szüntessék meg a bérleti szerződést.

 

Bérleti díj emelésének tilalma

 

Bár bérleti díjat továbbra is kell fizetni, a kormányrendelet a fenti felmondási tilalmon túl tesz egy engedményt, amely természetesen inkább a bérlőknek kedvez, ugyanis 2020. június 30. napjáig semmilyen indokkal nem emelhető a bérleti díj, még akkor sem, ha ez kifejezetten a szerződés része volt.

 

Különleges szabályok a Nemzeti Eszközkezelő programban

Azok a természetes személyek, akik a Nemzeti Eszközkezelő Program keretein belül bérelnek ingatlant az államtól, a 62/2020. (III. 24.) Korm. rendelet alapján a fentieknél is nagyobb könnyítésben részesülnek. Az ő bérleti díj fizetési kötelezettségükre az általános fizetési moratórium vonatkozik, azaz 2020. december 31. napjáig nem kötelesek bérleti díjat fizetni, de ezt követően természetesen az elmaradt tartozásaikat is rendezniük kell!

 

Összefoglalva látható tehát, hogy a bérleti szerződés alapján fennálló kötelezettségeinket általános esetben továbbra is teljesíteni kell. Kivételes esetben lép életbe a felmondási tilalom és a bérleti díj emelésének tilalma. Ha úgy érzi, hogy jelen veszélyhelyzetben a bérleti szerződésével kapcsolatban bárminemű jogsértés érte, esetleg annak teljesítésével kapcsolatosan további kérdései merültek fel, forduljon Ügyvédi Irodánk szakértő csapatához bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!