2014. december 11.
Szerző: Ügyvédi Iroda


Önnel is előfordult már, hogy az Ön vásárlói a promóciós termék készlethiánya vagy egyes reklámban megjelölt tulajdonságai miatt reklamáltak? A kereskedők – érthető módon – minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a vásárlókat most az üzleteikbe csalogassák és megpróbálják rávenni arra, hogy náluk vásároljanak. Most néhány tippet adunk kereskedő Ügyfeleinknek, hogy mire figyeljenek a kereskedelmi gyakorlatuk és kommunikációjuk kialakítása során, annak érdekében, hogy ne sértsék meg a fogyasztóvédelmi jogszabályok követelményeit. Természetesen a „pult másik oldalán álló” vásárlók számára is hasznos lehet az alábbiak pontos ismerete!

Valóban a „legjobb”-nak hirdetett termék a legjobb?

A kereskedők előszeretettel alkalmazzák a „legjobb ajánlat”, a „piacvezető”, „legolcsóbb”, „egyedülálló” kifejezéseket, amikor termékeiket reklámozzák. Jó azonban tudni, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyakorlata szerint, az állítást piacelsőségi állítás esetén gyakorlatilag az összes versenytársra (és ha az állítás általános, nem fogalmaz meg időbeli vagy egyéb korlátot, akkor minden körülményre) vonatkozóan tudni kell igazolni. Amennyiben van olyan piaci szereplő, akihez képest a vállalkozás piaci pozíciója a hirdetettnél kedvezőtlenebb, akkor az már önmagában megkérdőjelezi az adott piacelsőségi állítás valóságtartalmát (lásd Vj/75-084/2013. számú határozatának 74. pont).

Erre figyelemmel kerüljük a piacelsőségi állításokat, mivel annak könnyen bírság lehet a vége.

Kinek kell bizonyítania a reklám állításait?

Sok esetben a kereskedők által reklámban leírtak csak hangzatos kifejezések, amelyek mögött nincsen valódi tartalom. Sokan azt gondolják, hogy ilyen esetben a hatóságoknak kell majd igazolni, hogy az adott állítás hamis. Ez az elképzelés azonban téves, mivel a kereskedő az, aki köteles az általa állítottak valóságát egy eljárás során bizonyítani, ha ezt nem tudja, akkor állítását valótlannak kell tekinteni. Ügyeljünk ezért arra, hogyha leírunk valamit, akkor azt hatósági eljárás esetén igazolni is tudjuk.

Készlet-garanciát jelent-e, ha egy termék szerepel a reklám (akciós) újságban?

Sok fogyasztói panasz érkezik arra, hogy az akciós reklám újságban szerepel egy termék, azonban már az akció első napján elfogy. Ha a kereskedő már az akció meghirdetésekor tudatában volt arról a körülményről, hogy a terméket nem fogja tudni a megfelelő időtartamig, megfelelő mennyiségben szolgáltatni, akkor az csalogató reklámnak minősül, ami ugyancsak bírságolásra adhat okot a hatóság részéről. Ez azonban nem jelent „készlet-garanciát”, azaz nem várható el a vállalkozástól, hogy az adott időtartam (így különösen az akció teljes ideje) alatt garantálja a reklámozott árut, csak azt a követelményt állítja fel, hogy a vállalkozás megfelelően készüljön fel a kereskedelmi kommunikációban tett ígéret teljesítésére, azaz megfelelő szakmai gondossággal járjon el a kereskedelmi kommunikáció kialakítása során.

A fent említetteken kívül számos más körülményre is figyelemmel kell lenni a kereskedelmi gyakorlat és a reklám kommunikáció kialakítása során, így amennyiben nem biztos benne, hogy az Ön által alkalmazott kereskedelmi gyakorlat vagy kommunikáció megfelel a jogszabályok követelményeinek, és ezért szakemberre bízná annak megvizsgálását, úgy készséggel állunk rendelkezésére.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!