2015. február 02.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Néhány napja érdekes hírek érkeztek a bíróságokról, ugyanis a napokban egy új ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul bírósági per esetén.

Mi a lényege a szolgáltatásnak bírósági per esetén?

A szolgáltatás lényege, hogy a bírósági per feleit regisztráció után sms-ben, valamint e-mailben értesíti a rendszer, amennyiben az ügyben két tárgyalás között történt valami jogilag releváns esemény. Ilyen esemény például, ha iratok érkeztek a másik féltől vagy szakértőtől, de a rendszer figyelmeztető üzenetet is küld a közelgő tárgyalási időpontról, a tárgyalás előtt 8 nappal. Ezen felül a szolgáltatáson keresztül a felek egyes, az eljárással kapcsolatos adatoknak maguk is utánajárhatnak.

Ugyan ezekhez az sms-ekhez nem fűződik semmilyen jogilag kötő hatás, tehát továbbra is figyelni kell a postai idézéseket, de bizonyosan segítséget nyújtanak majd a felek számára a bírósági per könnyebb követése kapcsán.

További újdonság, hogy a felek maguk is utánanézhetnek az internetes felületen az eljárásaikkal kapcsolatos egyes információknak, de ez most még nem jelent irat-betekintési jogosultságot is.

Hogy lehet igénybe venni az új rendszert?

Maga a regisztráció viszont igen körülményes, mivel egyrészt ügyfélkapun keresztül lehet elkezdeni a regisztrációt, másrészt a konkrét ügyre való regisztrálást személyesen a bíróságon kell elvégezni. És ha az eljárás pl. fellebbezés miatt másik bírósághoz kerül, akkor ismét el kell végezni az egész procedúrát.

Egy másik újdonságot is bevezettek – ki lehet számítani a perek hosszát?

Az ügyfélértesítésen egy másik fejlesztés is megvalósult – már használható a peres eljárási időtartam-kalkulátor!

Mit számol a rendszer pontosan?

Ez a rendszer a konkrét bíróság és az ügytípus kiválasztása után kiszámolja, hogy várhatóan meddig tart majd a perünk, mindezt a hasonló már lezárult perek adatai alapján. De mint minden statisztikai számításnak, ennek is vannak buktatói. A rendszer ugyanis nyilván beleszámítja az olyan pereket is, ahol az első tárgyaláson egyezség születik, és a több éves, nagyon elhúzódó pereket is.
Összefoglalva talán azt lehet elmondani, hogy bár a fenti két ötlet nagyon hasznosnak tűnik, de az igen nehézkes regisztráció és a statisztikai pontatlanságok miatt jelenleg még kétséges, hogy mennyire lesz elterjedt. De kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!