2015. január 14.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Bizonyára ügyfeleink közül is sokan tapasztalták, hogy milyen hosszadalmas tudott lenni egy alapítvány, illetve egyesület bírósági bejegyeztetésére vonatkozó eljárás. 2015. január 1-jétől azonban, amennyiben egyszerűsített módon, elektronikus eljárás keretében történik a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtása, akkor – a korábbi 60 napos határidő helyett – a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül kell a nyilvántartásba vétel iránti kérelemről a bíróságnak határoznia, amely jelentősen gyorsítást jelent a korábbi eljáráshoz képest.

Mikor van helye egyszerűsített nyilvántartásba vétel iránti eljárásnak alapítvány vagy egyesület esetén?

Egyszerűsített nyilvántartásba vétel iránti eljárás kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő. Ezt a körülményt a nyilvántartásba vétel iránti kérelmet tartalmazó űrlapon jelölni kell. Fontos, hogy amennyiben egyszerűsített eljárás keretében történik az alapítás, akkor a kérelemhez kizárólag a 11/2012. (II.29.) KIM rendeletben meghatározott mintaokiratokat lehet csak csatolni.

Amennyiben a mintaokirat kiegészítésére vagy bármely rendelkezésének elhagyására kerül sor a bíróság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. Egyszerűsített nyilvántartásba vétel iránti kérelem esetében hiánypótlási felhívás kibocsátásnak nincs helye, így a kérelem akkor is elutasításra kerül, amennyiben hiánypótlási felhívás kibocsátásának vagy áttételnek lenne helye.

Mely esetekben lesz kötelező az elektronikus eljárás igénybevétele?

Az Újév beköszöntét követően (2015. január 1.) a beadvány kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő,

• ha a kérelmező jogi képviselővel jár el; vagy

• ha a kérelmező az egyszerűsített nyilvántartásba vételi (változásbejegyzési) eljárás lefolytatását kéri;

• a közhasznú jogállás megállapítása iránti kérelem, továbbá a már közhasznú szervezet (alapítvány, egyesület) is a beadványokat kizárólag elektronikus úton terjesztheti elő.

Amennyiben alapítvány vagy egyesület alapításához, működéséhez kapcsolódó kérdése merül fel, úgy ügyvédi irodánk készséggel áll rendelkezésre annak érdekében, hogy alapítványa, egyesülete nyilvántartásba vétele, illetve működése minél zökkenőmentesebb legyen és minél gyorsabban elérje a kívánt eredményt.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!