2015. október 25.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Ön is került már olyan helyzetbe, hogy családtag, vagy barát kölcsönszerződése mögé szívességből kezességet vállalt? Vagy a bank csak úgy volt hajlandó hitelt adni a vállalkozásának, ha Ön kezességet vállalt? Nem tudja mi a különbség az egyszerű kezesség és a készfizető kezesség között? Akkor olvassa el cikkünket!

Tapasztalataink szerint a kezességhitelezők sokszor csak akkor nyújtanak hitelt, ha a hitelszerződés mögé egy családtag, vagy más személy kezességet vállal, ezzel próbálva növelni azoknak a személyeknek a számát, akitől az adós mellett, illetve helyett közvetlenül is követelhetik a tartozás megfizetését. Sokan nem is tudják, hogy a kezesség elvállalásával mekkora kockázatot vállalnak!

Mi is a kezesség?

A kezes a kezességi szerződéssel arra vállal kötelezettséget, hogy ha a kötelezett nem teljesít, akkor a maga fog helyette a jogosultnak teljesíteni. Mindez azt jelenti, hogy ha az adós nem fizeti a hitelének a törlesztő részleteit, akkor bizony a bank kopogtathat az ajtaján, hogy fizesse ki az adós helyett a tartozását. Biztonságot jelent ugyanakkor, hogy kezességet vállalni kizárólag írásbeli szerződéssel lehet. A szóban vállalt kezesség érvénytelen.

Miért nem ura a kezes a helyzetének?

A kezesség ún. járulékos kötelezettségvállalás. A kezes nem részes fél abban a szerződésben, amelyikre nézve kezességet vállalt, ezért semmi ráhatása sincs arra. Ha például az adós megszegi a hitelszerződésben vállalt kötelezettségeit, vagy nem fizeti a törlesztő részleteket, akkor a kezes nem teljesítheti az adós helyett ezeket a kötelezettségeket, és azzal sem szabadul a kezesség alól, ha vállalja, hogy kifizeti az adós helyett az elmulasztott törlesztő részleteteket.

A kezes sorsa tehát nem a saját, hanem az adós kezében van. Ha az adós nem fizet, akkor úgy kötelezhető arra, hogy az adós helyett fizessen, hogy egyébként teljesen jogszerűen járt el.

Az egyszerű kezesség és a készfizető kezesség

A kezes helyzetét némileg javítja, hogy főszabály szerint élhet az ún. sortartás kifogásával. Ez azt jelenti, hogy mindaddig nem kötelezhető a tartozás megfizetésére, amíg a hitelező nem igazolta azt, hogy a követelést megpróbálta behajtani az adóstól. Ezt nevezzük egyszerű kezességnek.

Ha azonban az adósnak nincs vagyona, akkor a sortartási kifogás csak azt jelenti, hogy a kezes időt nyert. Ha a hitelező igazolja, hogy a végrehajtás során az adóstól a követelt összeg nem hajtható be, akkor a kezesnél fog jelentkezni, hogy fizesse meg a követelést az adós helyett. Sőt az új Polgári Törvénykönyv értelmében az egyszerű kezesség könnyen átfordulhat készfizető kezességbe, pusztán az adós gazdasági helyzetének romlásával.

Még rosszabb a helyzete annak, aki ún. készfizető kezességet vállalt, mivel ennek a kezességi formának az a lényege, hogy az adós nem teljesítése esetén a hitelező közvetlenül a kezeshez is fordulhat a követelése kielégítése iránt, a kezes pedig nem hivatkozhat a sortartási kifogásra. A hitelezőnek tehát ilyenkor nem kell először az adóssal szemben megkísérelnie a követelése behajtását, hanem az adós nem fizetése esetén egyből a kezestől követelheti a tartozás összegének a megfizetését.

Az új Polgári Törvénykönyv ugyan nem tartalmazza a sortartás kifogás alóli kivételeket, de a felek továbbra is megállapodhatnak készfizető kezességben és azt tapasztaljuk, hogy a bankok élnek is ezzel a lehetőséggel.

A fogyasztói kezesség

Az új Polgári Törvénykönyv felismerve a kezesek kiszolgáltatott helyzetét, a magánszemély kezeseket megkísérli bizonyos védelemben részesíteni. Így a kezességi szerződés megkötését megelőzően kötelező tájékoztatási kötelezettséget ír elő, többek között az adós helyzetére vonatkozóan, továbbá az ilyen szerződésekben rögzíteni kell azt is, hogy a kezes kötelezettsége legfeljebb mekkora összeghatárig terjed ki. Jó tudni azt, hogy a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása esetén a kezes jogosult elállni a kezességi szerződéstől.

Mit tehet a kezes, ha fizetett az adós helyett?

Ha a kezes fizetett az adós helyett, azzal nincs veszve minden, hiszen ilyenkor a követelés a kezesre száll és a továbbiakban az adóstól követelheti az általa megfizetett összegek megtérítését.

Ha Ön is kezességet vállalt, netán már a bank kopogtat az ajtaján, hogy fizessen az adós helyett, akkor forduljon hozzánk bizalommal, számtalan hasonló ügyben nyújtottunk már sikeresen jogi tanácsot, így örömmel segítünk megoldani az Ön problémáját is.

A kezességről szóló általános tájékoztatónkat itt tudja letölteni.

 

Ha Önt most érdekli az ingatlanokkal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg ingatlanjoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!