2014. augusztus 26.
Szerző: Ügyvédi Iroda

A Földművelésügyi Minisztérium egy aktuális tájékoztatása szerint a bírságon felül a kényszerkaszáltatás árát is meg kell fizetniük azoknak, akik nem vágják le a parlagfüvet az ingatlanukon és a parlagfű elborítja a területüket.

A NÉBIH akár 5 millió forintos bírságot is kiszabhat, ha az ingatlan-tulajdonosok, földhasználók nem végezték el a parlagfű-mentesítést, az előző évben összesen 130 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A vonatkozó jogszabály szerint a földtulajdonos, a földhasználó június 30-ig volt köteles megakadályozni, hogy parlagfű virágzás közben szétszórja a pollenjeit.

Aki ezt nem teljesítette, annak az ingatlanán az illetékes hatóság kényszerkaszálást rendelhet el, és a bírság mellett a földtulajdonosnak azzal is számolnia kell, kaszálás díját is neki kell majd megfizetnie.

A minisztérium tájékoztatása szerint országszerte elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek helikopteres felderítése, így rövid időn belül, 1-2 nap alatt teljes megyényi területeket lehet ilyen módon megvizsgálni, mert helikopterről láthatóak olyan egybefüggő, fertőzött területek, amelyeket eddig a hatóságok nem vettek észre.

Az illetékes hatóságok azért is veszik nagyon komolyan a parlagfű-mentesítést, mert a környező országokhoz képest Magyarország jóval fertőzöttebb.

Minden földtulajdonosnak ajánljuk ezért, hogy intézkedjen a parlagfű mielőbbi kiirtásáról.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!