2016. október 14.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Szeretné szerződéses eszközzel biztosítani, hogy az ingatlan adásvételi szerződésben vállaltakat az Ön szerződő partnere betartsa? Miképp lehet erősen motiválni a másik felet a szerződésszerű eljárásra? Erre lehet jó megoldás a kötbér kikötése a szerződésben. Tudja meg cikkünkből, hogy miként és milyen eseteket érdemes „kötbérezni”!

Az adásvételi szerződés biztosítékai között a foglaló (link) és a jogvesztékötbérs kikötése mellett gyakori megoldás a kötbér alkalmazása, mellyel a szerződő felek ösztönözni kívánják egymást a szerződésszerű és határidőben történő teljesítésre.

Meghatározás

Kötbér fogalmilag a szerződést biztosító mellékkötelezettség, mely a kötelezett által meghatározott pénzösszeg megfizetésének vállalása arra az esetre, ha olyan okból, amelyért felelős a szerződést nem teljesíti vagy nem szerződésszerűen teljesíti. Fajtáit tekintve lehet:

– késedelmi ~, mely esetben a kötelezett arra kötelezi magát, hogy ha nem teljesíti a szerződésben vállaltakat határidőre, kötbért köteles fizetni. A megfizetés ugyanakkor nem mentesíti a teljesítés alól.

hibás teljesítési ~, mely esetben a jogosult a teljesítésen felül követelheti a hibás teljesítés esetére kikötött összeget akár a

meghiúsulási ~rel együtt, melyet a szolgáltatás nemteljesítésére kötnek ki, és akkor válik esedékessé, amikor a teljesítés végleg meghiúsul a kötelezett hibájából (ezzel együtt azonban értelemszerűen sem a teljesítést nem lehet követelni, sem pedig a késedelmi kötbért nem lehet érvényesíteni.)

Előfordulása

Írásban általában magában a szerződésben kötik ki és adásvételi szerződéseknél többnyire a fizetési ütemezéshez kapcsolódik, az egyes vételárrészleteket biztosítva, hogy ezek a megfelelő időben megfizetésre kerüljenek. De gyakori az is, hogy a birtokátruházáshoz kapcsolják, kivédendő az ehhez köthető késedelmet, vagy nem megfelelő átadást.

Mértéke

Mértékét napra, hónapra lebontva konkrét összegben jelölik meg a felek, mely a vételár nagyságához igazodik. Általában a vételár 10%-ánál magasabb összegben nem célszerű kikötni, mert az erőfölénnyel történő visszaélésként értékelhető egy esetleges jogvitában és ilyen esetben az összeget mérsékelni fogja a bíróság.

Célja

Célja, hogy a jogosult akkor is „kárpótolva” legyen ezen „minimál-kárátalány” révén, ha egyébként lényeges kára nem keletkezett, csupán a másik fél késedelmét vagy nem szerződésszerű (hibás) teljesítését sérelmezi.

A kötbéren felül azonban – amennyiben tényleges kár is éri a jogosultat – a kárigényét minden további nélkül érvényesítheti a bíróságon, melybe az addig kapott kötbér összege beszámításra kerül.

Mentesülés

A kötbér megfizetése alól akkor mentesül a kötelezett, ha a szerződésszegését kimenti.

A ingatlan adásvételi szerződés egyéb biztosítékairól itt (link) olvashat átfogó összegzést.

Amennyiben bármi kérdése merült fel cikkünkkel kapcsolatban, forduljon bizalommal szakértő csapatunkhoz!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!