2017. június 12.
Szerző: Ügyvédi Iroda

 

A legtöbb ember családjában van, aki vagy bérel, vagy bérbe ad ingatlant. A bérleti szerződések lényeges tartalmi elemeivel, a felek törvényes jogaival és kötelezettségeivel azonban nem mindenki van tisztában, ami tapasztalataink szerint sok jogvitát eredményez. Olvassa el alábbi összefoglalónkat, hogy a legfontosabb tudnivalókról értesüljön!

 

Írásbeliség – az első és legfontosabb követelmény, hogy a lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges. Ez az előírás nem indokolatlan, hiszen akár bérbeadó, akár bérlőként vesz részt valaki a szerződésben, minden esetben olyan kiemelt jelentőségű jogviszonyról van szó, ahol fontos a feltételek pontos tisztázása. A későbbi vitás helyzeteket megkönnyítheti, ha a bérleti szerződés legalább teljes bizonyító erejű magánokirat formába van foglalva, azaz két tanú, vagy ügyvédi ellenjegyzés szerepel a dokumentumon.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3984″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”vc_default” css=”.vc_custom_1497432555904{margin-top: -20px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Közművek – sokan követik azt a megoldást, hogy a bérleti szerződés kezdetekor a mérőórákat a bérlő nevére íratják át. Bár előnye is van ennek a módszernek, mert ha nem fizet a bérlő, a tartozás őt terheli személyesen, a tapasztalat azt mutatja, hogy előnyösebb, ha a közművek a bérbeadó nevén maradnak. Talán kevésbé kényelmes, ha a bérbeadó a bérlőtől kéri el a pénzt és maga fizeti be a csekkeket, abban a – sajnos túlságosan gyakran előforduló – esetben, amikor a bérlő nem fizet bérleti díjat, de kiköltözni sem hajlandó, nagy segítség lehet, ha a közművek kikapcsolásával elkerülhető a további adósság-felhalmozás, illetve a bérlő is jobban ösztökélhető a szerződésszerű magatartásra.

Kiköltözési nyilatkozat – mindenképpen javasoljuk a bérleti szerződés hatályosságának feltételévé tenni, hogy a bérlő közjegyző előtt nyilatkozatot tegyen, mely szerint a bérleti szerződés megszűnésekor haladéktalanul kiköltözik a bérleményből. Ilyen, azonnal végrehajtható okirat hiányában ugyanis a nemfizető bérlő rendkívül nehezen lakoltatható ki a bérleményből. A végrehajtási moratóriumok miatt tapasztalatunk szerint évekbe telhet, mire – kiköltözési nyilatkozat nélkül – a bérlő vissza tudja szerezni az ingatlan birtokát.

Kaució – a bérlő kötelezettségeinek – bérleti díj fizetés, állagmegóvás, rendeltetésszerű használat – biztosítására legfeljebb háromhavi bérleti díjnak megfelelő összeget kérhet a bérbeadó biztosítékként.

Karbantartással kapcsolatos költségek – érdemes rendezni a bérleti szerződésben a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetve azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselését is. Fontos tudni, hogy amennyiben erről a felek a bérleti szerződésben nem állapodnak meg, úgy a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.

Amennyiben bérbeadóként vagy bérlőként szerződést kíván kötni, vagy kérdése merül fel az Ön által megkötött bérleti szerződéssel kapcsolatban, személyre szabott tájékoztatásért keresse irodánkat bizalommal!

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row]

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!