2016. szeptember 30.
Szerző: Ügyvédi Iroda

 

A lakásvétel korántsem egyszerű, összetett folyamat, melynél számos tényező játszik szerepet. Éppen a bonyolultságból adódóan az ügyletnek megannyi buktatója van, melyek akár az egész ingatlan vásárlás sikertelenségét okozhatják. Fontos ezért, hogyha lakásvételre adjuk a fejünket, tisztában legyünk annak pontos menetével lépésről lépésre.

Legelőször is találja meg az lakásvételÖnnek leginkább megfelelő ingatlant.  Miután megtalálta, könnyen hihetné azt, hogy ezzel a nehezén már túl is van, de sajnos ez koránt sincs így. A vásárlót ezt követően szokták érni a kellemetlen meglepetések, ezért fontos, hogy ezután kiemelkedően körültekintőek legyünk, érdemes már ilyenkor ügyvédhez fordulni.

Bizonyosodjon meg arról, hogy valóban ez eladóé az ingatlan, illetve, hogy az eladó tényleg az, akinek vallja magát.  Számos esetben előfordult, hogy az eladó olyan ingatlant adott el, ami nem is az övé volt vagy pedig egy harmadik személy adataival élt vissza.  Kérje az eladót, hogy hiteles tulajdoni lap másolatával igazolja, hogy valóban ő a tulajdonos, valamint kérje meg, hogy mutassa fel Önnek a személyi igazolványát. Bár a tulajdoni lap másolata az ügyintézés szempontjából 30 napig érvényes, törekedjünk arra, hogy az általunk kézhez kapott tulajdoni lap minél újabb legyen, lehetőleg legfeljebb pár napos, nem tudhatjuk ugyanis egy három héttel ezelőtti tulajdoni lap esetén, hogy az ingatlan milyen változáson ment keresztül (pl. az eltelt idő alatt zálogjoggal terhelték meg az ingatlant).  Érdemes meggyőződni arról is, hogy a tulajdoni lapon szereplő ingatlan azonos –e az általunk megtekintett ingatlannal. Hogyha az ingatlanon bejegyzett teher áll fenn, még a szerződés megkötése előtt egyezzen meg az eladóval arról, hogy a teher miképpen fog rendezésre kerülni.  Amennyiben Önre fog hárulni a tehermentesítés a legkézenfekvőbb megoldás a teher összegével csökkenteni a vételárat.

Lakásvétel esetén elengedhetetlen foglaló vagy előleg kikötése. Szándékunktól függően döntsük el, hogy melyiket választjuk. Mivel az előleg visszajár abban az esetben, ha az adásvétel meghiúsul ezt az opciót, akkor válasszuk, ha biztosak vagyunk abban, hogy végül meg is fogjuk vásárolni a kiszemelt ingatlant. Amennyiben biztos a dolgában válassza a foglaló intézményét. Ez esetben, ha Ön miatt hiúsul meg az adásvétel ezt elveszíti, azonban hogyha az eladó lép vissza a szerződés megkötésétől  az  eladó a foglaló kétszeresének megfizetésére köteles.

Ha sikerült megállapodnia az eladóval a vételárban következhet maga a lakásvétel, azaz az adásvételi szerződés megkötése.  Itt már mindenféleképpen kérje ügyvéd közreműködését, mivel a szerződés érvényességéhez ügyvédi ellenjegyzés szükséges.  Feltétel továbbá egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, erről azonban az Ön ügyvédje köteles gondoskodni.  Lényeges, hogy kölcsönigénylés beadására legkésőbb még ekkor van lehetősége.

Ezt követi végezetül a lakásvétel vételi árának megfizetése az eladónak, ami akár egy akár több részletben történhet az Önök választása szerint.  Miután ez megtörtént, az eladó erről írásban nyilatkozik ügyvédi ellenjegyzés mellett, mely lehetővé teszi Ön számára, hogy az ingatlan-nyilvántartásba a tulajdonjogát átvezessék, a korábbi tulajdonos pedig törlésre kerül. Amennyiben ez sikeresen megtörtént a lakásvétel legutolsó lépésén is túl van.

A lakásvétel menete tehát nem egyszerű, sokszor hosszasabb eljárás, mely szaktudást igényel. Forduljon éppen ezért bátran és bizalommal szakértő csapatunkhoz, mely a lakásvétel területén kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkezik.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!