2019. július 15.
Szerző: Ügyvédi Iroda
Egy új vállalkozás elindítása mindig jelentős energiaráfordítást és személyes közreműködést igényel, amely az alapítást követően számos további tennivalóval is jár. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk Önöknek azokat a legfontosabb teendőket, melyeket az alapító dokumentáció aláírását követően kell elvégezniük a cégalapításhoz kapcsolódóan, a cég működési feltételeinek biztosítása végett.
1.            Cégkapu létrehozása

Az egyik legelső kötelező teendő az ügyfélkapun keresztül (magyarorszag.hu) ún. cégkapu hozzáférés igénylése (cegkapu.gov.hu), mely felületen keresztül tartják a hatóságok a kapcsolatot a létrehozott társasággal.

2.           NAV, KSH, Kamara, IPA hatálya alá történő bejelentkezés

Az alapítást követően célszerű könyvelőt megbízni, aki ezen bejelentéseket a bejegyzéstől számított 8-15 napon belül köteles megtenni. A Nemzeti Adó- és Vámhatóság részére a társasági jogviszony keletkezését és az egyéb bejelentő lapokat, így különösen a T201T elnevezésű adóregisztrációs bejelentőt, a Központi Statisztikai Hivatal részére a 1032 megjelölésű adatszolgáltató lapot szükséges megküldeni. Be kell jelentkezni továbbá a területileg illetékes Kamara felé, valamint a társaság székhelye szerinti helyi önkormányzathoz az iparűzési adó hatálya alá.

3.           Bankszámlanyitás

Az ügyvezető (vezető tisztségviselő) a cég bejegyzését követő nyolc napon belül köteles a társaság pénzforgalmi számláját (bankszámláját) megnyitni és a rendelkezésre bocsátott, a pénzforgalmi számla megnyitásáig a cég működése során fel nem használt pénzbeli vagyoni hozzájárulás összegét a számlára befizetni, és ennek megtörténtét a cégbíróság felé igazolni.

4.           Vezető tisztségviselő(k), illetve a munkavállaló(k) jogviszonyának bejelentése

A vezető tisztségviselő(k) jogviszonyát, illetve az induló vállalkozás munkavállalóit is be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhatósághoz a könyvelőnek, a jogviszony keletkezését megelőző napon vagy legkésőbb az adott napon. Ezen kötelezettség teljesítésére a T1041 megjelölésű nyomtatvány szolgál.

5.           Egyéb – tevékenységtől függő – lényeges teendők
  • Kamarai bejelentkezés: minden induló vállalkozásnak a bejegyzést követő 5 napon belül regisztráltatni kell magát az illetékes kereskedelmi és iparkamaránál, melynek díja 5000,- Ft/év.
  • Számlázás: a számlázás megkezdéséhez szükséges valamely számlázó program vagy számlatömb beszerzése.
  • Cégtábla kihelyezése a székhelyre: a cégnek a székhelyét cégtáblával szükséges megjelölnie, azaz el kell helyeznie cég nevét olyan módon, hogy a társaság részére kézbesíthetőek legyenek az ide érkező hivatalos iratok és egyéb dokumentumok.
  • Bélyegző: javasolt bélyegző készíttetése is, hiszen az a cég nevében aláíró személyek segítségére van a számlák, a szerződések aláírásához. Fontos megjegyezni azonban, hogy a bélyegző használata nem feltétele a cégszerű aláírásnak, ám jelentősen megkönnyítheti azt.
  • Engedély megszerzése: engedélyköteles tevékenység esetén kötelező a különböző hatósági és működési engedélyek megszerzése, bejelentések megtétele. Működési engedély szükséges többek között pl. szakértői működéshez, üzletben kereskedelmi tevékenység folytatásához, stb. Pénzügyi szolgáltatóként tevékenykedő vállalkozások esetén kötelező a Magyar Nemzeti Bankhoz való bejelentés is. Egyes gazdasági társaságok addig nem kezdhetik meg a tevékenységüket, amíg az adott jegyzékben nem szerepelnek. Ebbe a kategóriába tartozik pl.: az utazásszervezés, csomagküldő, ingatlanközvetítő vagy tolmácsolási tevékenység stb.
Ha bármilyen jogi vagy gyakorlati kérdése merülne fel a fentiekkel kapcsolatban, esetleg új cég alapítását tervezi, vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértő kollégáink állnak rendelkezésére!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!