2019. augusztus 10.
Szerző: Ügyvédi Iroda
Már javában tombol a nyár, és ezzel eljött az éves szabadságolások első nagy hulláma is. Akik idáig kivártak a nyaralás lefoglalásával, akár jobbnál jobb ajánlatok közül válogathatnak az utazási irodák ajánlataiból. A Munka Törvénykönyve (Mt.) azonban szigorúan szabályozza, hogy mikor lehet elmenni szabadságra, így előfordulhat, hogy az álom-last minute úttól jogszerűen választja el a munkáltató munkavállalóját. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében megválaszoljuk a szabadság kiadásával kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Én rendelkezem a szabadságom felett?

A szabadság feletti rendelkezés joga megoszlik a munkáltató és a munkavállaló között. Az Mt. rendelkezései szerint főszabályként a szabadságot a munkáltató adja ki, a munkavállaló meghallgatása után. Ebből hét munkanapot, legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni a munkáltató. Ez csak akkor érvényesül, ha a szabadság iránti igényét a munkavállaló legkésőbb 15 nappal a szabadság kezdete előtt jelenti be a munkáltató részére. Fontos még megemlíteni, hogy egy évben egyszer minden munkavállalónak joga van 14 egybefüggő napnyi szabadságra menni – ebbe azonban beleértendőek a munkaszüneti napok is.

Hány napra mehetek el?

Azon túl, hogy a fentiek alapján nem kizárólag a munkavállaló rendelkezik a szabadságával, további akadályok gördülhetnek az álomnyaralás elé. Ilyen lehet a szabadság mértéke, amely alap- és pótszabadságból áll, amely az Mt. szerint – teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén – 20 munkanap (alapszabadság). Fontos azonban kiemelni, hogy ettől a rendelkezéstől a munkavállaló javára el lehet térni, kevesebbet azonban tilos megállapítani. Életkor szerint azonban pótszabadság is megilleti a munkavállalót, először huszonöt éves korában, plusz egy nap. Az életkor szerint járó maximum pótszabadság mértéke 10 nap, amely negyvenöt éves korától illeti meg a dolgozókat. Az életkoron túl azonban még számos tényező befolyásolja a pótszabadságot, ilyen lehet a gyermekek születésének ténye, a gyermekek száma, továbbá az esetleges megváltozott munkaképesség is.

Jogszerűtlenül tagadták meg a szabadságom kiadását, mit tegyek?

Amennyiben úgy érzi, hogy Öntől jogtalanul tagadták meg a szabadságát, először minden esetben érdemes a munkáltatói jogkör gyakorlójával személyesen egyeztetnie. Amennyiben ez nem vezet eredményre, úgy akár bírósági eljárást is indíthat munkáltatójával szemben.

Amennyiben munkaügyi kérdésben segítségre szorul, keresse bizalommal Irodánkat, ahol munkajogi szakjogász kollégáink teljeskörű segítséget nyújtanak, így többek között a szabadság kiadásának témakörében is.

Ha érdekli Önt munkajoggal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg munkajoggal kapcsolatos oldalunkat!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!