2015. július 27.
Szerző: Ügyvédi Iroda

hiba-lehetőségek

  1. hiba-lehetőség: Külalak

Általában minden szerződésre jellemző, nem csak az adásvételi szerződésekre, hogy annál jobban alkalmazható, minél szebb kivitelezésű, minél tagoltabb a szerkesztése, ha címekre és alcímekre bontjuk, sorszámokkal látjuk el az egyes bekezdéseket – a könnyebb hivatkozást elősegítendő. Az áttekinthetőség, a rendezettség az ügyünk intézését meggyorsítja azáltal, hogy a szerződésünkkel dolgozó hivatalok munkáját könnyebbé teszi.

  1. hiba-lehetőség: Tartalom – személyes adatok

Nem is beszélve a tartalomról, hiszen nem kevésbé fontos az, hogy a szerződés tartalmilag is megfeleljen a követelményeknek. Ide értve a precizitást, amivel az adatokat visszük be. Érdemes többször ellenőrizni egy-egy adatot, az eljáró ügyvéddel, illetőleg a másik féllel közösen ismételten átnézni, hogy minden helyesen szerepeljen a szerződésben, hiszen egyre gyakrabban fordul elő, hogy elírt nevek, adószámok, helyrajzi számok szerepelnek az ingatlan adásvételi szerződésekben, ami miatt a tulajdonjog átruházása késlekedik vagy meghiúsul. Az sem mindegy, hogy a személyi igazolvány számot vagy a személyi azonosító jelet visszük fel a dokumentumra, ugyan mindkettőt felvezethetjük, de ingatlan adásvételinél az elsőre nincs szükség, utóbbi elmaradása viszont komoly gondokat szülhet. Sokan átsiklanak az állampolgárság ellenőrzése felett, pedig itt is érhetik meglepetések a szerződés szövegezőjét, ha nem megfelelő a tájékoztatás.

  1. hiba-lehetőség: A foglaló

Figyeljünk arra, hogy a foglaló vagy előleg van a szerződésben és hogy a kettő különbözősége, természete az felek előtt tisztázva legyen, mert – mint, ahogy ezt korábbi cikkünkben kifejtettük – különbség van a foglaló és az előleg között, mely pusztán egy vételár részlet.

  1. hiba-lehetőség: Motiválás – kötbér

Az adásvételi szerződések teljesítésének elhúzódása nem mindig kizárólag az ügyfelek hibája, sokszor arra is visszavezethető, hogy nem tartalmaz a szerződés megfelelő motivációt a felek részére, teljesítési hajlandóságára, pl. vételár megfizetésével való késlekedés esetén, vagy a birtokbaadás szerződésben kikötött határidejének kitolódása esetén megfelelő kötbérfizetés kikötésével.

  1. hiba-lehetőség: Az ingatlan hibái

Gyakran vitát szül az is, ha az ingatlan hibái nincsenek kellően körülírva és részletezve a szerződésben, az ilyen problémák később akár peres vitává is fajulhatnak, érdemes tehát a szóban elhangzó észrevételeket és kifogásokat az adásvételi szerződésbe is beleírni, és nyilatkoztatni az érdekelt feleket arról, hogy az ingatlanra vonatkozó minden körülménnyel tisztában vannak, valamennyi tájékoztatást megadtak.

  1. hiba-lehetőség: Illetékkedvezmény

Ne hagyjuk figyelmen kívül az illetékkedvezmény jogosultságról való tájékozódást, hiszen komoly összeget spórolhatunk, ha élhetünk a törvényben garantált kedvezményekkel.

  1. hiba-lehetőség: Energetikai tanúsítvány

És ne feledkezzünk meg az energetikai tanúsítvány HET-kódjának feltüntetéséről sem, hiszen – ahogy erről korábban írtunk – csekély esetben fordul elő, amikor az átruházni kívánt ingatlan a kivételek közé sorolható.

Összegzés

Persze mindez csak néhány kiragadott példa, hiszen a hiba-lehetőség tárházai kimeríthetetlenek (errare humanum est), és előállhat olyan eset is, amikor a hiba épp az eljáró hatóság ügymenetében lép fel.

Mindezt mérlegelve, ha ügyünk vitelére megfelelő szakembert hatalmazunk meg, nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy a legtöbbet tettük annak érdekében, hogy ügyletünk gyorsan és sikerrel záruljon.

Amennyiben bármilyen kérdése merült fel a cikkel kapcsolatban, forduljon bizalommal hozzánk, szakértői csapatunk megfelelő szakértelemmel és gyorsasággal válaszol Önnek.

 

Ha Önt most érdekli az ingatlanokkal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg ingatlanjoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!