2019. július 16.
Szerző: Ügyvédi Iroda
A munkáltatói felmondásra vonatkozó általános ismertető cikkünk után következzen egy olyan részletszabály, amely a gyakorlatban számos kérdést és bizonytalanságot vet fel. Mikor lehet felmondani egy munkavállalónak? Mikor közölhető a felmondás? Mikor kezdődik a felmondási idő? A határidők betartásával akár sokszázezer forintot is spórolhat. Ezeket a kérdéseket és a legfontosabb tilalmakat járjuk most körbe.

A munkáltatói rendes felmondást mindig indokolni kell írásban, és legalább 30 napos felmondási idő követi. A Munka Törvénykönyve (Mt.) értelmében ez a felmondási idő növekszik annak függvényében, hogy a munkavállaló milyen régóta áll munkaviszonyban a munkáltatónál. A felmondás átadható a munkavállaló részére személyesen vagy postai úton. Amikor a munkavállaló átveszi a felmondást, azt tekintjük a közlés napjának.

Mikor közölhető a munkáltatói felmondás?

A felmondási idő a közlés napját követő napon kezdődik. Ha a közlés napja január 1. napja, akkor a felmondási idő január 2. napján kezdődik, tehát január 2. lesz a felmondási idő első napja. Onnantól számítva a 30. naptári nap lesz a felmondási idő utolsó napja, azaz a munkaviszony utolsó napja is egyben.

Fontos kivételek – és alkivételek – is kapcsolódnak ezekhez a határidőkhöz. Meghatározott esetekben nem lehet felmondani a munkavállalónak – azaz nem közölhető vele a felmondás. Ezek az esetek nagyrészt a gyermekvállaláshoz és gyermekneveléshez kapcsolódó tilalmak. Ilyenek például a várandósság, a szülési szabadság; a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság; a reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama. Egyes esetekben a tilalom csak akkor áll fenn, ha a munkavállaló tájékoztatta előre a munkáltatót, más esetekben ez nem is szükséges előfeltétel. Ilyen esetekben nem lehet felmondást közölni a munkavállalóval. Ha mégis közölte a munkáltató a felmondást, azt írásban visszavonhatja 15 napon belül.

Mikor kezdődik a munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő?

Vannak olyan esetek is, amikor a felmondás közölhető, de a felmondási idő csak későbbi időpontban kezdődik a fenti általános szabály helyett. Ezek az esetek a munkavállaló saját betegségéhez, vagy beteg gyermeke vagy hozzátartozója gondozásához kapcsolódnak. Ezekben az esetekben a felmondási idő az ilyen időtartam lejártát követő napon kezdődik.

Mi van a vezető állású munkavállalókkal? Rájuk részben más szabályok vonatkoznak. A vezető állású munkavállalóra a fenti szabályoknak csak egy része vonatkozik, így fontos esetükben különösen figyelmesen eljárni.

Amennyiben a munkavállaló úgy érzi, hogy igazságtalanul bánt vele a munkáltató, akkor bírósági eljárást indíthat a munkáltatóval szemben, amelynek komoly anyagi vonzata lehet. Fontos, hogy a munkáltatói felmondás a jogszabályoknak mindenben megfeleljen, és munkavállalója korrekt elbánásban részesüljön ebben az érzékeny időszakban is. Ezért javasoljuk, hogy már a felmondás megfogalmazása előtt keresse meg szakértő Ügyvédi Irodánkat, és kérjen segítséget kollégáinktól.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!