2014. október 21.
Szerző: Ügyvédi Iroda

versenytilalom

Súlyos kártérítéssel számolhat az a munkavállaló, aki nem figyel a munkajognak egy speciális intézményére, a versenytilalmi megállapodásra.

Főszabály szerint a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem járhat el úgy, hogy munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztesse. Sok munkaviszony esetében ezt az általános szabályt ki szokták terjeszteni a munkaviszony megszűnése utáni időszakra is versenytilalmi megállapodás keretében.

Ez a kiterjesztés nyilvánvalóan a  munkáltatók érdeke, mivel számukra hátrányos erősen lenne, ha az általuk sokszor kiképzett, illetve fontos ismeretekkel rendelkező munkavállalók minden további nélkül átmehetnének az összes tudásukkal együtt a konkurenciához.

A munkavállaló vagy a munkáltató ugyanis a munkaviszony bármely szakaszában megállapodhatnak abban, hogy egymással versenytilalmi (vagy konkurencia-tilalmi) megállapodást kötnek. Ennek lényege, hogy ha a közöttük lévő munkaviszony megszűnik, akkor a volt munkavállaló meghatározott ideig nem tanúsíthat ilyen magatartást.

Mivel egy ilyen megállapodás egyértelműen hátrányos lenne a volt dolgozóra – hiszen a korábbi munkaadójához hasonló más cégnél nem helyezkedhetne el – a törvényhozók két korlátot is beépítettek a jogszabályba. Egyrészt versenytilalmi megállapodást csak maximum két évre lehet kötni a munkaviszony megszűnésétől számítva. Másrészt a kikötés ellenében ellenértéket kell fizetnie a volt munkáltatónak, mégpedig legalább a korábbi alapbér egyharmada mértékben.

A gyakorlat azt mutatja, hogy pont ez a két korlátozás okozza a legtöbb problémát, mivel nagyon sok versenytilalmi megállapodás e pontokban hibás.

Ha Ön akár munkáltató, akár munkavállaló, és szeretne ilyen megállapodást kötni, javasoljuk, hogy keressen fel bennünket, mivel fontos, hogy a megállapodás hibátlan legyen. De abban az esetben is szívesen ellátjuk tanácsokkal, ha érdekli, hogy egy meglévő megállapodás megsértése esetén mi a teendő.

 

Ha Önt most érdekli a munkajoggal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg munkajoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!