2017. február 01.
Szerző: Ügyvédi Iroda

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3874″ img_size=”full”][vc_column_text]

Több örökös esetén az örökség felosztása gyakran komoly vitákhoz vezet: ezek kiküszöbölésére, enyhítésére a törvény több megoldást kínál. Az örökhagyó segítségére szolgál például a halál esetére szóló ajándékozás jogintézménye, míg a (leendő) örökösök a rendelkezés várt örökségről és az osztályos egyezség szabályai szerint egyezhetnek meg egymás között az örökség felosztásáról. Olvassa el cikkünket, tudjon meg többet!

A hagyaték felosztása

Az örökösök az örökhagyó halálával szerzik meg a hagyatékot, tehát az öröklés nem a hagyaték átadásával történik meg. Ha több örökös van, őket a hagyatéki vagyon a hagyaték felosztása előtt közösen illeti meg: a hagyaték tárgyaival az örökösök még nem rendelkezhetnek önállóan.   Az örökösök között aszerint, hogy ők törvényes, vagy végintézkedésen alapuló örökösök-e, nincs különbségtétel, jogközösségük pedig a hagyaték tulajdoni tárgyain túl az abban rejlő kötelmi jellegű követelésekre is kiterjed. (A végrendeletről részletesen itt olvashat: http://madarassy-legal.com/hogyan-vegrendelet-hogy-vegakaratunk-ervenyre-jusson/). E jogközösség addig tart, míg a hagyaték köztük felosztásra nem kerül. Ez történhet végintézkedés alapján, ha a felosztás módját az örökhagyó még életében meghatározta, a törvényes öröklés szabályai szerint, de az örökösök az örökhagyó végintézkedésében foglaltaktól eltérően maguk is rendezhetik jogközösségük megszüntetésének módját. A hagyaték felosztásáról végső esetben a tulajdonközösség megszüntetésére vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával a bíróság dönt. A hagyaték felosztását követően is egyetemlegesen felelősék a hagyatéki tartozásokért.

Rendelkezés várt örökségről és az osztályos egyezség

Az örökösök tehát nem minden esetben az örökhagyó akarata szerint részesülnek az örökségből. Az örökhagyó leszármazói az örökhagyó halálát megelőzően a rendelkezés várt örökségről jogintézmény segítségével írásban szerződést köthetnek egymással várt örökségük tárgyában. Ilyenkor a várt örökségről való rendelkezés és az ellenérték fejében történő lemondás egy szerződésbe is foglalható. Az örökösök várt örökségünk tárgyában csak addig köthetnek szerződést, amíg az örökség valóban csak várt örökség, tehát az örökhagyó halála után már nem. Ha bármelyik fél a szerződést az örökhagyó életében nem írja alá, az aláírása az örökhagyó halála után nem pótolható, és a szerződés érvényesen nem jött létre. (Az örökhagyó életében történő vagyonelosztással kapcsolatban itt tájékozódhat: http://madarassy-legal.com/ajandekozas-hozzatartozok-kozt/)

Az örökösök az örökhagyó halálát követően az osztályos egyezség szabályai szerint oszthatják fel egymás között a hagyatékot. Osztályos egyezséget csak az örökhagyó hagyatékában örökösként részesedő személyek, és csak a hagyatéki eljárás során köthetnek, kizárólag a hagyaték tárgyaira vonatkozóan. Az egyezség jogkövetkezménye, hogy a hagyatékot öröklés jogcímén kell átadni, hatását tekintve tehát nem minősül élők közötti ügyletnek. Csak akkor tekinthető továbbá az egyezség osztályos egyezségnek, ha minden örökös részesedik a hagyatékból. Nem minősül osztályos egyezségnek az olyan egyezség, amelyben az örökösökön kívül más személy is részt vesz, vagy amelybe a hagyaték tárgyain kívül más vagyoni elemek is bekerülnek, minden ilyen eset ugyanis élők között létrejött szerződés alapján történő átruházás.

 

Amennyiben további kérdése merült fel az örökléssel kapcsolatban, forduljon szakértő csapatunkhoz bizalommal![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!