2014. szeptember 26.
Szerző: Ügyvédi Iroda


Újra reménykedhetnek azok, akik az elmúlt tíz évben vettek fel hitelt vagy kölcsönt, vagy kötöttek lízingszerződést gépjárműre, ugyanis felülvizsgálják pénzintézetek által kötött, elsősorban devizahitel, illetve egyéb hitel- és kölcsönszerződéseket, lízingeket!

Az Országgyűlés 2014 júliusában elfogadott egy törvényt, amelynek alapján a 2004 óta kötött hitel- és kölcsönszerződéseket, lízingszerződéseket kell megvizsgálni abból a szempontból, hogy abban volt-e lehetőség egyoldalú kamatemelésre, szerződésmódosításra, külön fókuszálva a devizahitel szerződésekre. Ellenőrizni kell továbbá azokat a devizahiteleket, amelyeknél a pénzintézet a vételi és eladási árfolyamok közötti átváltásból nyereségre tett szert anélkül, hogy azt a felek egyedileg megtárgyalták volna.

A törvény hatályba lépte után a pénzügyi intézménynek meg kell vizsgálnia a saját szerződéseit, és be kell nyújtania az MNB-hez azokat, véleményezve, hogy szerintük melyik tartalmaz tisztességtelen feltételt. Amennyiben a pénzügyi intézmény úgy gondolja, hogy a törvényben foglaltak szerint a szerződés tartalmaz tisztességtelen feltételt, de ezzel nem ért egyet, a vélelem megdöntése iránt indíthat pert, amelyben a bíróság soron kívül jár el – ezek azok a perek, amelyekről manapság hangos a sajtó.

Ezen perek kifutása bizonytalan, és kétséges, hogy meddig fognak húzódni, az azonban biztos, hogy amennyiben a pénzintézet nem fordul bírósághoz, vagy a pert elveszti, a fogyasztó részére vissza kell majd fizetnie azt az összeget, amely a jogellenes szerződési feltétel érvénytelensége esetén nem jár neki. Amennyiben tehát az elmúlt 10 évben Ön is kötött hitel- vagy kölcsönszerződést, pénzügyi lízingszerződést, érdemes bankjánál érdeklődni, hogy mire számíthat! Talán már a jövő év első felében sor kerülhet a visszafizetésekre; ne feledjük azonban, hogy a pénzintézetek egyelőre bíróságon küzdenek igazukért.

A bíróságokon egyébként folyamatban lévő devizahiteles perek felfüggesztésre kerülnek az elszámolás lezárultáig.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!