2016. június 13.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

Elszámolási problémái vannak üzleti partnerével? A bírósági út előtt igénybe venne gyorsabb és egyszerűbb vitarendezési fórumot? Hallott már a Teljesítésigazolási Szakértői Szervről? A TSZSZ a vitás elszámolási kérdések lehető leggyorsabb és legegyszerűbb rendezésének az érdekében jött létre és remek lehetőség a feleknek, hogy egy esetlegesen elhúzódó bírósági eljárás helyet záros határidőn belül rendezzék a vitás ügyet!

Amennyiben felkeltette az intézmény az érdeklődését, tájékozódjon a részletekről az alábbi cikkünkből!

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamarától függetlenül működő szerv, mely 2013. évi XXXIV. törvény alapján az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyében jár el és rendezi vagy segít rendezni az esetleges vitás kérdéseket/ügyeket.

Ki fordulhat ehhez az intézményhez?

Kérelem benyújtására jogosult és így a szakértői eljárás lefolytatását kérheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó, ha a teljesítésigazolás kiadása nem történt meg, a kiadása vitás, vagy a teljesítésigazolás kiadásra került, de a kifizetés nem történt meg.

Hogy működik mindez a gyakorlatban?

Ha például egy vállalkozó felépít vagy felújít egy épületet és a megrendelő nem fogadja el a teljesítést, akkor a vállalkozó a hatósághoz fordulhat. A hatóság a megkötött szerződés feltételeinek fennállását vizsgálja meg és szükség szerint helyszíni szemlét is tart, hogy valóban mindent úgy teljesített-e a vállalkozó, ahogy azt a szerződésben vállalta.

Miért jön ki Ön jobban, ha a TSZSZ segítségét kéri, ahelyett, hogy a bírósághoz fordul?

A TSZSZ célja, hogy egy független szerv, mint a bíróság is elbírálja a felek vitás ügyet. Azonban ez az eljárás lényegesen gyorsabb, mint egy bírósági, mivel a TSZSZ 30 nap alatt döntést hoz a vitás kérdésben, de indokolt esetben legkésőbb 60 nap alatt véget ér az eljárás és döntés születik. A gyorsabb eljárás mindkét fél érdekeit szolgálja, hiszen a vállalkozó gyorsabban jut a pénzéhez, míg a megrendelő a megrendelés tárgyát képző dologhoz.

Nem beszélve arról, hogy finanszírozási szempontból is kedvezőbb a TSZSZ segítségét kérni, mivel előre meghatározott fix összegért folytatja le az eljárást, ami konkrétan a vitatott összeg 1% (de minimum 60.000,-Ft maximum 450.000,-Ft). Így ez a megoldás jóval olcsóbb lehet, mint egy esetlegesen évekig elhúzódó bírósági eljárás.

Amennyiben a fenti írás felkeltette az érdeklődését, esetleg bármilyen további kérése merült fel, forduljon szakértői csapatunkhoz bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!