2016. október 15.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Ha ingatlant vásárolnánk, előfordulhat, hogy végrehajtási joggal találkozunk az ingatlan tulajdoni lapján. Az ilyen végrehajtási jog könnyen elijesztheti a tudatlan vevőket az ingatlan megvásárlásától, sőt, sokszor maga az eladó sem tudja, mi az ingatlan értékesítésének módja, milyen lehetőségei vannak ebben a helyzetben. Kell-e féljünk vagy hozzáértő módon kikerülhetőek a kockázatok? Olvassa el cikkünket!

Mit jelent a végrehajtási jog?

Egy ingatlan akkor kerül végrehajtásvégrehajtás alá, ha az adós az adósságát nem rendezi a hitelező felé, az pedig kéri jelzálogjogának érvényesítését, azaz az ingatlan elárverezését. Amennyiben az ingatlan tulajdoni lapjára a végrehajtási jog bejegyzésre került, az ingatlantulajdont a tulajdonos tartozásainak behajtása érdekében a végrehajtó lefoglalta és akár árverésen is értékesítheti, mely által a tartozás rendezésre kerülhet.

Nem is lehet átruházni a terhelt ingatlant?

A bejegyzett végrehajtási jog nem jelenti az ingatlan tulajdonjoga átruházásának akadályát, ugyanis az, a tulajdonos személye helyett – úgynevezett dologi hatályú jogként –, a bejegyzéssel érintett ingatlanhoz kötődik. Az ingatlan átruházása tehát a bejegyzett tehertől függetlenül megtörténhet, a törvényi korlátokra tekintettel:

– a lefoglalt ingatlanra jogot csak két feltétellel lehet bejegyezni 1) ha az a végrehajtást kérő erre vonatkozó jogát nem sérti, valamint, ha az 2) eljárás célját nem hiúsítja meg.  Az ingatlan tehermentesítésére emellett csak a tartozás kiegyenlítése után van lehetőség.

A fentiekből következően a terhelt ingatlan új tulajdonosa tűrni köteles az eljárás lefolytatását az ingatlanra, ami akár az árverésen történő értékesítést is jelentheti.

Hogyan lehet biztonságosan vásárolni?

Általában nem kell tartania a vevőnek az ingatlan elárverezésétől: a terhelt ingatlan értékesítése esetén az eladók célja a bevételből a tartozások kiegyenlítése. Az eladóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy vélhetően az ingatlan értékének csupán töredékéhez fognak végül hozzájutni, ami nem biztos, hogy elegendő összeg egy új ingatlan megvásárlására. A másik oldalról nézve, a vevőknek tehát az ingatlan megvásárlásakor azt is feltétlenül tudniuk kell, hogy az adósságok rendezése után az eladók ténylegesen birtokba tudják-e adni az ingatlant, van-e hova bejelentkezniük, tehát, hogy az ő pénzükből tehermentesített ingatlan a teljes vételár megfizetésekor birtokba vehető-e?

Amennyiben végrehajtási joggal terhelt ingatlant vásárolna, vagy az értékesítéssel kapcsolatban merültek fel kérdései, forduljon Irodánkhoz bizalommal, tapasztalt csapatunk mindenben a segítségére áll!

Látogassa meg ingatjogi aloldalunkat is!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!